mikkelsenfysioterapi-nakke

Smerter i nakke er i likhet med ryggplager noe som mange plages i løpet av livet. Nakkesmerter kan sitte midt i nakken, på en av sidene av nakken, ned mellom skulderblader og eller ut i skulder, arm og fingre.

Kink eller torticollis er en tilstand der nakken stivner helt, og dette skjer gjerne hos personer mellom 15 og 30. Smerter med mindre utpreget «kink«, og smerter ned i området rundt skulderblader og nakke starter først hos personer i slutten 20 årene men kan skje i alle aldersgrupper. Hos enkelte kan plagene flytte seg ned i arm og fingre og dette er vanlig for personer mellom 30-60.

Hos eldre kan også slitasje i nakke bli mer utpreget selv om slitasje ikke er symptomatisk hos alle. Hodepine og migrene er også vanlige plager, og kan være stress-relaterte årsaker og eller ha sammenheng med problemer i nakken.

Enkelte kan ha svimmelhet i relasjon til nakkeplager. En vanlig årsak til svimmelhet er det man man kaller krystallsyke hvor krystaller i det indre øret ligger i feil stilling og fører til svimmelhet når man snur på hodet gjerne i liggende stilling eller setter seg opp.

Hvilken type behandling av nakke avhenger av pasientsamtalen og den kliniske undersøkelsen som til sammen fører til diagnosen. Vanlige tiltak er treningsterapi, bløtvevsbehandling, mobilisering og manipulasjon i tillegg til bløtvevsbehandling.