mikkelsenfysioterapi-rygg

Ryggplager er noe de fleste sliter med i større eller mindre grad i løpet av livet og årsaken til dette er ikke nødvendigvis ensidig. Enkelte plager sitter midt i ryggen korsryggen og eller ut mot en av sidene mot hoftekammen. For noen kan dette komme av et spesielt løft eller en overbelastning og er dermed en akutt hendelse som blir klassifisert som lumbago, hekseskudd eller kink og kan gi store smerter midt i rygg og eller ned til en eller begge ankler. Symptomene oppstår hurtig og kan føre til dramatiske symptomer.

Andre har moderate plager som kan være langvarige og dette kalles gjerne for backache. Enkelte har problematikk hvor plagene iler ned i ben og i enkelte tilfeller helt ned til tær eller hæl. Disse kalles gjerne for isjias eller rotsmerter. Prolaps er et kjent begrep for mange, men bør ikke overdramatiseres da studier viser at mange personer har påviste prolapser på MR, uten at disse gir smerter eller plager.

Slitasje eller stenose er også et begrep som blir benevnt som en mulig årsak til smerter, men også her bør man være klar over at de fleste som nærmer seg pensjonsalder har slitasje av en eller annen grad form selv uten symptomer.. Enkelte kan også få skader på fasettledd eller leddbånd i ryggen gjerne etter en overstrekk. I forhold til rygg skal man heller ikke overse psykiske eller sosiale årsaker til smerter da disse i aller høyeste grad kan påvirke plagene.

Behandlingen av rygg kommer helt an på sykdomsbildet og svar i den kliniske undersøkelsen. Treningsterapi er en viktig del av behandlingen, i brukes gjerne mobilisering og manipulasjon. Det er også aktuelt med massasje/bløtvevsbehandling i mange av tilfellene.